Stailattu vessa

Kompaktiin pikku vessaamme suunnittelimme aluksi vain pintaremonttia. Meidän vessa ei sinänsä ole märkätila, vaikka näin voisi luulla. Märkätilat määritellään lattiakaivolla, ja vessassamme ei ole lattiakaivoa. Senpä takia meille tuli yllätyksenä, että lattia pitää vesieristää.

Vessan halusimme remontoida jo sen kulahtaneen ilmeen takia, mutta myös siksi, että vessassa oli tapahtunut vesivahinko. Lavuaarin bidee-suihku oli vuotanut putkikoteloon, joka oli lahonnut. Koska vessamme ei ole märkätila, niin se ei kuulu taloyhtiön vastuulle. Jos vessassa olisi ollut lattiakaivo, olisi vesivahinko kuulunut myös taloyhtiön hoidettavaksi. Alue missä tapahtuu vesivahinko, joka ei ole märkätila, kuuluu asukkaan vastuulle. Koska tiesimme vesivahingosta jo ostaessa asuntoa, niin se siirtyi myyjältä meidän vastuulle.

Pieneen vessaan ei paljoa mahdu, joten järjestyksen päätimme pitää samana. Vessaa olisi voinut laajentaa viereiseen vaatekaappiin, mutta meille alkuperäinen säilytystila on arvokkaampaa kuin yksi ekstra neliö vessassa.

Alun perin suunitelmana oli mikrosementoida vessanlattian pieni mosaiikki-laatta. Nyt kuitenkin lattia puretaan, vesieristetään ja vesieristyksen päälle valetaan mikrosementti. Mikrosementti valetaan myös vessan takaseinään, jotta saadaan viimeistelty ilme ja kontrastia valkoisten seinien ja katon kanssa.

Jos suunnittelet vessanremonttia, niin suosittelen käyttämään suunnitteluapuna Pinterestiä. Sieltä saattaa löytää monta asiaa, jotka päässä on pyörinyt. Omat ajatukset saa jäsenneltyä helpommin, kun näkee ne kuvina. Kuvat helpottavat urakoitsijan ymmärrystä halutusta työstä. Tässä suuntaa-antava kuva meidän tulevasta vessasta.

Mikrosementoitu wc

Vessanpönttö

Vessanpönttö tullaan asentamaan seinäasennuksella. Seinäasennus ei loppujen lopuksi vie ylimääräistä tilaa, vaikka näin voisi luulla. Asennuksen jälkeen se tulee melkein samaan kohtaan lattiaan asennetun vessanpöntön kanssa. Vessanpötön yläpuolelle tulee jäämään noin 20cm syvä taso. Tason yläpuolelle aiomme asentaa kaapin, joka maksimoi tilan käytön. Toinen vaihtoehto olisi ollut asentaa allaskaappi, mutta allaskaappi vie tilaa lattialta ja saa huoneen painottumaan lattiaan eikä 290cm korkeaan tilaan. Seinäkaappi mikrosementoidaan ja koteloidaan seinään, jotta se olisi mahdollisimman minimalistinen. Pienen tason ja kaapin väliin jätämme hieman tilaa, jotta siihen voi laittaa sisustustarvikkeita pehmentämään muuten roughia ilmettä.

Lavuaari

Tämä lavuaari tulee olemaan asuntomme kruununjalokivi! Sitä etsimme pitkääään. Vessa on pieni, joten lavuaarin täytyi sopia mittoihin. Olimme suunnitelleet ottavamme valkoisen lavuaarin allaskaapilla, kunnes mieleeni pomppasi ”entäs betoni?”. Lähdin etsimään betonialtaita. Etsintä tuotti tulosta ja monen mutkan kautta löysin australialaisen yrityksen Nood Co:n, jotka valmistavat käsityönä ympäristöystävällisesti betonisia altaita. Eikä siinä vielä kaikki! Altaat tulevat eri värisinä. Me päädyimme tilaamaan näkemättä blush pinkin värisen altaan Nood Co:lta. Heidän asiakaspalvelunsa oli aivan mahtavaa! Toimitusajat ovat hieman pidemmät, mutta tämä allas oli ensimmäinen asia, jonka uuteen asuntoomme ostimme. Ja se saapui kuukauden aiemmin kuin oli arvioitu. Tietenkin mielessä kannattaa pitää tullimaksut kun tilataan EU:n ulkopuolelta. Tullimaksut pääsee näkemään tullin sivuilta. Onneksi Nood Co tuli meitä hinnassa vastaan. Lavuaari odottaa vuokra-asuntomme eteisessä asennustaan.

Betoninen allas
Betonin käsienpesuallas

Hana

Pitkään pohdimme eri metallien välillä, ja lopuksi päädyimme mustaan hanaan ja bideehen. Viikko sitten aloin kyseenalaistaa päätöstä. Mallailimme kromisella pöytälampulla ja mustalla pannulla värejä pinkkiä allasta vasten. Päädyimme lopputulokseen, että kromi näyttää kauniilta ja klassiselta. Siksi päädyimme lopulta tilaamaan Tapwellin kromisen hanan, jonka mukana tulee bidee. Päätökseen vaikutti myös hanan muotoilu. Hana nousee ylöspäin, mikä helpottaa käsienpesua pienessä altaassa.

Mustat hanat ja muut metallin väriset hanat ovat nyt todella trendikkäitä. Kun valitsee omaa hanaa, niin pidä mielessä mikä tulee olemaan pitkäaikainen valinta, mikä muotoilu sopii tilaan, mikä miellyttää eniten omaa silmää ja miten hanan väri muuttaa tilan ilmettä. Uskon, että musta hana olisi vessassamme ollut liian kontrastinen ja leikkisä pinkkiä allasta vasten. Se olisi silti toiminut, mutta yleisilme olisi muuttunut. Kiinnitä myös huomiota haluatko bideen vessaan, koska kaikkiin hanoihin ei voi yhdistää bideetä. Mainittakoon vielä plussana tietysti myös se, että kromi on puolet edullisempi vaihtoehto kuin muut metallit.

Peili

Koska vessan ilme on brutalistinen, niin ilmettä aiomme pehmentää lämpimän sävyisellä puulla. Kuvassa näkyvän peilin ostin yli viisi vuotta sitten Habitaren antiikkiosastolta. Peili on 60-luvulta ja säilynyt todella hyvin. Lisäksi tämä tummapuu sopii ihanasti yhteen blush pink värisen altaan kanssa.

Valaistus

Valaistuksen aiomme pitää samassa kohdassa oven yläpuolella. Lampun tulemme vaihtamaan. Kellertävä valo 2700k ei tuo värejä esille ikkunattomassa tilassa. Siksi aiomme laittaa 4000k lampun vessaan. Haluamme että värit ovat raikkaita ja mieluummin viileitä kuin keltaiseen taittavia. Mietimme myös valaistuksen siirtämistä kattoon ja roikkuvalaisimen asennusta altaan päälle. Tässä tapauksessa kattoa tulisi tiputtaa noin 5cm. Koska vessa ei ole märkätila, niin tavallaan minkä vain valaisimen asennus onnistuisi, jos se ei osu vesizonelle. Pelaamme varman päälle ja asennamme IP44 valaisimen.

Alkuperäinen vessan lamppu
Alkuperäinen valaisin

Muutostyöt

Tämä virtapistoke on hieman hazardissa paikassa. En edes tiedä, jos lavuaarin alle suoraan saa asentaa virtapistoketta enää. Me koimme sen hieman riskinä! Virtapistoke tullaan siirtämään oven seinälle korkeammalle. Vaikka vessassa ei tavallaan tarvitse pistorasiaa, niin se on hyvä olla siellä just in case. Ehkä hiusten kuivaaminen tapahtuu vessassa!

Pistorasia hanan alla

Lue seuraavaksi Kylpyhuoneremontin suunnittelu