Remonttikohde

Monessa tapauksessa voisi kuvitella, että remontin budjetti on selkeä. Näin ja näin monta tuhatta euroa, ja 15 % varmuuden vuoksi päälle. Meille remontin budjetista päättäminen osoittautui kuitenkin hieman hankalaksi. Olimme saaneet suuntaa-antavan arvion remonttiurakasta asunnon oston yhteydessä. Tiesimme remontoivamme lähes kaiken huonokuntoisessa asunnossa, mutta emme osanneet hahmottaa mitä kaikkea siihen kuuluu ja millä hinnalla.

Remontin hinnassa on se hauskuus, että remonttiin saa kulumaan ihan niin paljon rahaa kuin vaan haluaa. Aina löytyy kalliimpi ja hienompi materiaali tai tekniikka. Jokaisessa nurkassa on taas joku juttu jonka voisi nyt hoitaa vielä kuntoon kun kerran laitetaan. Kun tekee kokonaisvaltaista remonttia ja isoa urakkaa, on myös urakoitsijoiden vaikea arvioida mitä kaikkea uskaltavat laittaa urakkatarjoukseen, ja mikä kannattaa laittaa tuntityönä. Hekin tietävät, että hinta voi elää ja yllätystöitä voi paljastua pintojen alta.

Meidän remonttibudjetti leijui pitkään määrittelemättömänä. Yritetään saada mahdollisimman järkevän kuuloinen diili, johon kuuluu asiat mitä haluamme ja ei ole mahdottoman kallis. Meillä oli lainaa sen verran nostamatta, että oli suhteellisen riittävä pelivara. Pelivara ja tietämättömyys olisivat voineet olla vaarallinen yhdistelmä kulutukselle. 

Tee budjetti.

Tärkein neuvo jonka voin antaa on: tee budjetti. Ihan sama minkä suuruinen, kunhan on kiintopiste, josta voit miettiä oletko jäämässä sen alle vai menossa yli. Olet heti fiksumpi kuluttaja.

Budjettiin kannattaa listata kaikki työn osat ja niin paljon kaluste- ja materiaalihankintoja kuin vain keksit.

Meidän budjetti on tehty Google Sheetiin. Erikseen löytyy sarakkeet kalusteille ja materiaaleille (hanat, peilit, kaapit, lamput, kodinkoneet, jne) sekä urakan työn osuuksille. Tästä saamme kokonaissumman jota voimme seurata. 

Kun näkee kokonaissumman omin silmin ja miten muutokset vaikuttavat siihen, on helpompi päättää säästetäänkö lampuissa vai hankitaanko ne ihanat; tai onko järkevää toteuttaa se ylimääräinen muutostyö joka juolahti mieleen viime hetkellä. 

Budjettisi ei ole pitävä

Hyväksy jo heti, että tulet menemään budjettisi yli. Suurissa remonteissa on niin paljon muuttujia, että on lähes mahdoton pysyä tarkassa budjetissa. Ylimenevään osuuteen kannattaa varautua henkisesti ja taloudellisesti, mutta sitä ei kannata budjetoida valmiiksi hintaan. Jos budjetoit sen valmiiksi hintaan, saatat kuluttaa sen mukaisesti ja mennä siitäkin yli!

Se, kuinka paljon kannattaa varautua menemään yli vaihtelee. Se on niin urakkakohtaista ja ylimenevä määrä pyritään tietenkin minimoimaan. Kun kulut eivät ole täysin yllätyksiä—et tiedä mitä tapahtuu, mutta tiedät, että jotain tapahtuu— eivät ne tunnu yhtä pahalta.

Kompromissit ja säästäminen

Kun tiedät, että olet budjetissa on usein helpompi tehdä kylmempiä valintoja. Emme nyt ota sitä hienompaa laattaa, koska sen neliöhinta tuhoaa meidän budjetin. Samalla kun tekee budjetin, kannattaa päättää mitkä asiat itselleen on omassa asunnossa ja elämisessä tärkeimpiä ja mitä arvostaa. Jotkut arvostavat kauneutta ja estetiikkaa, jotkut helppoutta ja käytännöllisyyttä, ja jotkut nokkeluutta ja innovaatiota. Jotkut tekevät kaikki valinnat jälleenmyyntiarvoa ajatellen.

Kun tiedät mistä et halua luopua, ja mikä tekee sinut onnelliseksi, olet valmiimpi tekemään päätöksiä ja priorisointeja kun on tehtävä kompromisseja tai valittava mistä pitää säästää.

Tsemppiä kaikille remontointiin. Toivottavasti yllätykset loistavat poissaolollaan ja budjetit ovat vedenpitäviä!