Suunnitteletko oman asuntosi myymistä? Mitäpä jos tekisit sen itse! Jos olet asunut asunnossasi, niin sinä tiedät asunnon parhaiten ja pystyt vastailla potentiaalisten ostajien kysymyksiin parhaiten.
Asunnon myyntivalmistelu ja näytöt ovat paljon aikaa vievää työtä, mutta myös hauskaa sellaista. Itse myymällä voit säästää paljon rahaa. Vaikka kiinteistövälittäjät tuovat paljon lisäarvoa asuntomyynnissä, niin omalla kohdallani tuhansien eurojen välityspalkkion säästö oli niin merkittävä, että kannatti nähdä vaiva myydä itse.
1. Siivoa
Perusteellinen siivous on myynnin kannalta kaiken a ja o. Näytöissä ihmiset kurkistavat vaatekaappeihin ja keittiön laatikoihin. Varmista siis, että vaatteet ovat kauniisti esillä ja viikattuina. Keittiössä siivoa kaapit ja järjestele. Muista pestä kaikki pinnat! Itse kuuntelin Jäljillä podcastia samalla kun siivosin keittiönkaappeja taikasienellä – aika meni nopeasti! Pesin myös seinistä skraadut pois. Muista myös ikkunoiden peseminen, peilit ja suihkuseinän lasi. Viimeistele kromipinnat kiiltäviksi sille tarkoitetulla aineelle, jota saa rautakaupasta.
2. Karsi tavaroita ja stailaa
Omaan kotiin tottuu ja siellä voi olla paljon tavaraa, jota ei edes itse tottumuksesta huomaa. Myyntiesitteessä ja näytöissä on tärkeää saada oma koti näyttämään tilavalta. Jos näkyvillä on paljon tavaraa, niin se viestii huonosta säilytystilasta. Suuret ei-tarpeelliset huonekalut kannattaa viedä varastoon myynnin ajaksi. Tärkeintä on saada asunnon parhaat puolet näkyviin! Kun tavaraa on saatu karsittua vaatekaapista ja hyllyistä, on aika stailata. Käy kotisi läpi ja mieti miten saat lisättyä pienet yksityiskohdat. Itselläni oli tummanliila matto, minkä vaihdon myynnin ajaksi tori.fi ostamaan valkoiseen mattoon. Vaaleat tavarat tuovat avaruutta kotiin. Helpoin tapa on ottaa esille valkoiset sohvatyynyt, päiväpeitto ja matto – ja luoda vaalea ilme tekstiileillä. Skandinaavinen sisustus on suomalaisten suosima ja sitä kannattaa suosia myös myytävän kodin stailauksessa. Ostajalle on tärkeää pystyä kuvittelemaan omat tavarat asuntoon.
Säilytystila oli yksi myyntivalteista yksiössäni. Vaatehuoneeseen jätin vain muutamat vaatteet esille – minun sekä mieheni, että potentiaalinen ostaja tai ostajat voisivat kuvitella myös kaksi ihmistä asumassa yksiössä.
3. Hyvät valokuvat ja esittelyteksti
Jos päädyt kuvaamaan itse, niin kuin minä, niin kuvaa kun valo on parhaimmillaan. Laita lamppuihin valot päälle. Voit muutaman päivän aikana tutkia mihin kellonaikaan valo osuu parhaiten jättämättä raskaita varjoja– tämä voi pelastaa amatöörikuvaajan kuvien ylimääräiseltä muokkaukselta. Kuvien muokkaukseen suosittelen lightroomia tai vsco:ta. Älä vaihda muokatessasi asunnon värejä, vaan tasoita valo ja rajaa hyvin. Valo, rajaus ja sommittelu ovat ratkaisevat tekijät!
Aloita esittelytekstisi tekemällä ranskalaisilla viivoilla muistiinpanoja asuntosi parhaista puolista. Sinä tiedät asuntosi parhaiten ja osaat kuvailla miksi kotisi on ihana ja mikä kodissa toimii. Myyntivaltteja voi olla sijainti, säilytystila, isot ikkunat, pohja yms. Jos myyntivalttisi on sijainti, niin kerro miksi sijainti on hyvä. Jaottele tekstisi eri kappaleisiin. Tärkeintä on saada mahdollinen ostaja kiinnostumaan ja tulemaan näyttöön. Teksti kannattaa tarkastuttaa kaverilla. On hyvä lukea esimerkkitekstejä esimerkiksi Oikotieltä.
4. Ymmärrä alueesi asuntomarkkinat
Jotta pystyt määrittelemään asuntosi hinnan, sinun tulee tutustua alueesi asuntomarkkinoihin. Tämä onnistuu selailemalla asuntoilmoituksia ja taloyhtiösi sivuja, jossa näkyy myydyt asunnot. Vertaile myös tapahtuneita hintoja alueellasi: vertaa kunto, neliöt, huoneet, hinta ja onko talossa hissi.
Itse kilpailutin muutaman välittäjän. Näin sain varmistuksen myyntihinnalleni, jota monet ostajat kysyivät, ”miksi tämä hinta?”. Vastaus oli helppo, sillä laskin välittäjien arvioiden keskiarvon ja miinustin välityspalkkion. Näin ei aina tarvitse tehdä, mutta koska en ole kiinteistönvälittäjä halusin pelata varman päälle. Oikea hinta houkuttelee paikalle paljon potentiaalisia ostajia. Lisäksi valitsin välittäjän, johon ottaisin yhteyttä jos en saisi asuntoa myytyä itse.
5. Aseta rajat
Kun myyt asuntoasi, niin mieti jo alkuun paljonko hinnassa olet valmis tulemaan vastaan, jos et saisi täyttä tarjousta. Lähtökohta kuitenkin on täysitarjous! Muista tämä numero ja älä tee hätiköityjä päätöksiä muutaman näytön jälkeen.
Tulet saamaan viestejä ja puhelinsoittoja ostajilta. Mieti jo alkuun miten joustava olet soittojen kanssa. Itse laitoin vielä puolen yön jälkeen viestejä. Onneksi sain asuntoni myytyä parissa päivässä, koska jatkuva tavoitettavana oleminen on haastavaa pidemmän päälle.
Mieti myös koska asuntosi on vapautumassa. Jos olet siirtymässä vuokra-asuntoon tai uuteen omistusasuntoon kahden kuukauden päästä, niin asunnon vapautumisesta neuvotteleminen on järkevää. Nämä keskustelut on hyvä käydä ostajien kanssa ennen ostotarjousten saamista, että tarjoukseen tulee oikeat päivät.
Muistilista oman asunnon myyntiä varten
- Tilaa isännöitsijäntodistus, muutostyöilmoitukset, yhtiöjärjestyspaperit ja energiatodistukset isännöitsijältä. Myydessäsi oman asunnon itse, muista, että isännöitsijäntodistus ei saa olla kuin kolme kuukautta vanha. Nämä dokumentit maksavat noin 150€.
- Asunnon pohjan voi tehdä ilmaiseksi Google Slide:ssa viivoja käyttämällä. Muista ilmoittaa, että ”pohja on suuntaa-antava, ei mittakaavassa”.
- Sopimuslaki pätee, vaikka olisit myyjänä itse.
- Älä kaunistele asioita asunnosta, vaan kerro kaikki rehellisesti. Jos tiedät, että asunnossa on ongelmia, niin ne on tuotava esille. Esimerkiksi kosteus, tai tulevat remontit.
- Jos et tiedä vastausta ostajan kysymykseen, niin älä jätä vastausta arvauksen varaan, vaan ilmoita että tarkastat asian isännöitsijältä.
- Vapauta aikaa kalenteristasi näyttöjä, puhelin soittoja ja viestien vastailua varten.
- Tulet saamaan yhteydenottoja välittäjiltä, jotka yrittävät suostutella sinut asiakkaakseen. Muista, että välittäjä ei voi taata sinulle parempaa myyntihintaa eikä parempi myyntihinta aina kompensoi välityspalkkiota.
- Jos myyt asuntosi Oikotien kautta, niin älä poista ilmoitusta hyväksyttyäsi tarjouksen. Laita ilmoituksesi lepotilaan. Näin saat tarvittavat printtaukset kauppakirjaa varten.
- Valmistaudu kysymyksiin ja opettele vastaukset tavallisimpiin taloyhtiön remonttia koskeviin kysymyksiin. ”koska putket on tehty?”, ”paljonko lainaa kohdistuu asuntoon?” jne.
Tsemppiä myyntiin!